Gå til innholdet

PRESSE

    

 
 
 

Lone har strikket ny bok

Neste uke er Lone Solengs fjerde bok til salgs.

 
Den populære hobbybutikken "Fru Soleng” i Kabelvåg, kan neste uke friste med Lone Solengs nye bok.

Dette er den fjerde boka til Soleng, og er full av hennes egne fine design.

Selges på nett

Om du ønsker deg boka, kan du enten stikke innom butikken i Kabelvågs gater, eller ta turen innom nettbutikken Haugenbok.

– Jeg gleder meg til den kommer ut, sier Soleng som forventer boken til sin butikk neste torsdag.

– Siden jeg ikke har noe forlag i ryggen, må den finansieres på egen hånd.

Hun forteller at hun er utrolig glad for at boken også kan fås tak i på nettet.

– Etter planen skal jeg ha den hos meg på torsdag, så jeg håper folk tar turen! Enten om de ønsker den selv, eller kanskje som en julegave?

 
I tillegg har man i løpet av sommeren 2012 blitt intervjuet av Japansk, Russisk , Indisk og Tysk TV samt ett tysk reisemagasin. Kjempemorsomt å få være med på.
 
 
08 mai 2013
 
 
15 feb 2013
 
 
ALLERS   for å lese : klikk på Allers
  
Lone Smevik Soleng i vakre Kabelvåg i Lofoten. Foto: Remi Eilertsen

– Jeg har fått et helt nytt liv!

Tekst: Hensriette Åsille Osnes
Foto: Remi Eilertsen

«I vakre Lofoten, nærmere bestemt Kabelvåg, ligger en liten garnbutikk som heter Fru Soleng.» Slik starter en e-post som tikket inn til Allers for litt siden. En leser forteller at hun kjører flere mil for å komme til butikken, hvor Lone Soleng (42) sprer glede, optimisme og humor til kundene sine, sammen med fargesterke strikkemønster og kvalitetsgarn.

«Ståpåvilje og evnen til å gjøre andre glad, er nok det som kjennetegner henne mest,» skriver leseren videre. Og ståpåvilje har det vært bruk for i Fru Solengs liv. I dag har hun utgitt tre strikkebøker, mottatt priser for strikkemotivene sine, driver nettbutikk og tar smilende imot kunder i egen forretning. Men veien hit har vært både kronglete og full av oppoverbakker.

Foto: Remi Eilertsen

Byggmester Bob
Tilbake i 2010: Lone Soleng jobber som tekniker i skadedyrfirmaet Pelias. Hun kjører alene rundt i Lofoten, og «tar knekken på mus, rotter og andre småkryp,» som hun selv sier. Det er lange dager, men hun stortrives. Etter mange år alene med barna Aleksander (21) og Ariel (13) har hun også møtt en flott mann, Roy. Hun lever under mottoet til Byggmester Bob – alt kan fikses! Smertene og stivheten i ryggen prøver hun å overse.

– Du vet, her i nord oppsøker du ikke lege før armer og bein er falt av og man ikke klarer å feste dem selv med husholdningstape. Og det var ikke lett å innse at jeg som knapt 40-åring nesten ikke kunne ta på meg sokkene selv, sier hun.

Da det til slutt ikke er noen vei utenom, får hun beskjeden hun fryktet mest: Hun har fått betennelsessykdommen Bekhterevs, og må sannsynligvis ta livet med ro i lang tid framover. Hun kan ikke fortsette i jobben i Pelias. Men tanken på et liv som trygdet, på å ligge andre til last, er ikke til å bære.

– Jeg gikk på en skikkelig smell. I tre dager satt jeg i sofaen i pysjamasen og rikket meg ikke utenfor døren. Det er de tre sureste dagene i mitt liv, forteller Lone.

Strikkehobby og nettbutikk
Strikke har hun alltid gjort siden barneskolen, en hobby hun har arvet fra både mor og farmor. Nå finner hun fram strikketøyet igjen. Hun strikker. Og strikker. Hun vinner strikkekonkurransen «Fineste selbuvott» i 2010.

Foto: Remi Eilertsen

Samme høst gir hun ut sin første strikkebok, med oppskrifter på luer og vanter i tradisjonelle mønstre og utradisjonelle farger. Hjemme fylles det opp med votter og luer, og før jul strømmer folk på for å kjøpe julegaver. Roy og barna begynner å presse henne; har du ikke en jobb å gå til, kan du vel skape et levebrød av strikkingen?

Hun åpner en nettbutikk der hun selger garn og strikkeoppskrifter. Og strikkeeventyret begynner å ta av. Hun gir ut ny strikkebok. Og vinner flere strikkekonkurranser, blant annet Norsk Flid Husflidens «Min VM-lue» i 2011. Fru Solengs lue med reinsdyrmotiv får tre ganger så mange stemmer som nummer to. Og drømmen tar form: En egen garnforretning.

Foto: Remi Eilertsen

Hun finner et lite lokale i Kabelvåg sentrum. Barna får hver sin malerkost, Roy snekrer og selv oppsøker hun loppemarkeder for å skaffe møbler. Hun legger staheten av seg, og ber om hjelp fra familie og venner som bidrar med det de kan. Og til slutt, uten å ta opp en krone i lån, kan Fru Soleng omsider åpne dørene 16. april 2011.

– Jeg brukte trygden og det jeg tjente på strikkingen, så det var «knagert» i en periode. Men man får det til, bare viljen er sterk nok, sier hun, og legger til: – Roy og barna har vært helt fantastiske.

Et nytt liv
Tre ganger har hun utvidet forretningen, og nå går hjulene rundt. Det piper stadig i døren. En kunde kommer innom for å få hjelp til en strikkeoppskrift. En annen handler garn, og forteller om ferieplanene sine. Latteren sitter løst hos både butikkeier og kunder.

– Jeg er privilegert som kan tilbringe dagen her. Etter at jeg startet butikken, har jeg fått et helt nytt liv, mye mer sosialt. Kundene slår gjerne av en prat, og jeg setter pris på den tilliten de viser meg.

Måten jeg er blitt tatt i mot av lokalbefolkningen - folk er fantastiske. Og så det å kunne dele strikkeinteressen med andre, sier Fru Soleng, som pleier kontakt med kundene sine på egen Facebookside. I tillegg arrangerer hun strikkekafé i butikken på kveldstid.

Det hjelper også med internasjonal anerkjennelse. For en dag står plutselig en kar fra FedEx på døra. Med det fineste kasjmirgarn og beskjed om å strikke Fru Solengs selbuvotter, og sende tilbake til det amerikanske magasinet Vogue. Fru Soleng gjør som hun får beskjed om, og høsten 2011 pryder vottene hennes forsiden av Vogues strikkeutgave.

Stormen «Berit»
Det kunne vært så bra. Smertene er til å leve med, og har hun en dårlig dag, skrur hun bare på nyhetene for å se at det er andre som har det verre enn henne. Hun har butikken, kundene, familien og det deilige barndomshjemmet som ligger rett ved Vestfjorden og Lofotkatedralen. Med utsikt til fjellene, hvor alt du hører er hav, fugleskrik og fjæresanden knitre. Men en mørk novemberdag i 2011 får Fru Soleng uventet besøk.

– Jeg kan glemme bursdagen til barna mine, men den dagen stormen «Berit» kom, glemmer jeg ikke. Den drittkjerringa! utbryter hun.

Den 26. november er hun invitert til bokmesse i Mo i Rana for å presentere strikkebøkene sine, og gleder seg til å reise sammen med Roy. Riktignok er det meldt dårlig vær, men det er man da vant til nordpå. Så blir ferger og fly innstilt, og Lone innser at det ikke blir noen tur. Hun finner fram adventspynten for å lyse opp i høstmørket.

– I det ene øyeblikket står jeg og henger opp adventsstjerna, i det neste spytter jeg tang og saltvann, og det er ikke lenger noe vindu å henge stjerna i. Herregud for et spetakkel det var, ler Lone.

Bare skallet igjen
Stormen «Berit» herjer kysten av Nord-Trøndelag og Nordland den natten, og huset til Lone og Roy er blant dem som blir hardest rammet. Store deler av tomten blir vasket bort, og da Lone stormer ut for å redde de fire hønene hun er så glad i, er hønsehuset knust av bølgene.

Roy og Alexander river ned innerdørene og begynner å spikre dem opp foran vinduer og dører. Men hav og steiner fosser inn gjennom det knuste vinduet, og i dragsuget som følger, forsvinner ting – ja selv møbler blir feid på havet.

– Vel, neste morgen fant vi solbærbusken på parkettgulvet, så vi mistet ikke riktig alt, ler hun.

Men innvendig er huset totalskadd av vann, bare skallet står igjen. Familien flytter inn i en bitte liten leilighet over butikken, og i dagene som følger er det ekstra mye latter i forretningen til Lone. For hva annet kan hun gjøre, enn å skråle sangen «Optimist» av Jahn Teigen når bekymrede kunder kommer innom for å høre hvordan det går.

– Med min flaks er det gjerne slik at alt som kan gå galt, gjør det. Men jeg har vært ute en vinternatt før, og vet at det nytter ikke å sette seg ned og sture. Jeg fikk i alle fall ryddet loftet, som jeg hadde tenkt på i 20 år, ler Lone hjertelig. Før hun blir alvorlig:

– Sofaen lever jeg fint uten. Og heldigvis fikk jeg reddet noen ting som betyr noe, ting jeg har arvet etter faren min, tegninger barna hadde laget da de var små. Men det var trasig med dyrene.

Lone håper hønene ikke led da stormen tok dem. Familiens schæfer ble så skremt av uværet, at de måtte ta ham til dyrlegen etter noen måneder. Selv har Lone hjemlengsel så det holder. For tilbake skal hun.

I dag er huset hevet 80 centimeter, og skikkelig festet så ingen ny storm skal rive det med seg. Arbeidene med å renovere huset er i full gang, og i skrivende stund venter familien på å komme hjem igjen, et drøyt år etter stormen.

– Jeg har sagt til bygningsarbeiderne at så snart de har klar en kvadratmeter til meg, så flytter jeg hjem med en lenestol og strikketøyet mitt, sier Lone.

 
ALLERS Nr 2 Januar 2012
 
 
 
 

Nytt Refleksgarn

Nå i to forskjellige tykkelser! 0,8 mm og 0,37 mm.

Kombiner refleksgarn med vanlig garn i strikkeplagg og hekling. Det gir flotte, spennende lysende effekter.

Du kan lese mer og bestille refleksgarnet på webshopen under knappen "Refleksgarn".
På vår facebookside kan du se flere flotte ideer med refleksgarn i strikkeplagg og hekling.

Den flotte luen og vantene er strikket av Fru Soleng. www.frusoleng.com

 
 
 
 
 
 
FAMILIEN Nr 25 utgis 3 desember vil ha en liten omtale på siden Det Lune Hjørnet.
 
ALLERS kommer snart :)
 
 
 
Nå kan vi i alle fall si at vi slenger om oss med penger, sier Lone Smevik Soleng, etter at sparegrisen "Odd" måtte bøte med livet (se video).

Sparegrisen har stått i garnbutikken til Smevik Soleng. Den er brukt til å samle penger til uniformer til korpset i Kabelvåg.

Førjulstid er jo som kjent slaktetid, og dermed tok leder i Kabelvåg musikkforening, Stein Thorgersen, hammeren fatt på den sprekkferdige grisen.

Med et høyt smell tok han knekken på grisen "Odd". Ut kom 2250 kroner.

Pengene er donert av kabelvågværinger som ønsker å gi. I tillegg har Smevik Soleng gitt ei krone per solgte garnnøste i butikken.

- Vi gir oss ikke, vi har jo ikke nok til en uniform enda en gang, sier initiativtaker Smevik Soleng.

Hun har allerede startet innsamlingen med en ny sparegris, denne gangen en som ikke trenger å slaktes når den er full

 
Kabelvåg Musikkforenings "Aksjon uniform" er i gang, og forretningskvinnen Lone Smevik Soleng i Kabelvåg tok opp hansken straks da Lofotposten skrev om saken denne uken.

- Det er klart at vi må støtte opp om Kabelvåg Musikkforening sin aksjon, både blant de næringsdrivende og fra alle private givere.

- Vi kan ikke sende musikken vår bukseløs på gata 17. mai neste år. Når uniformene anno 1987 er utslitte og utdaterte, så må man skaffe nye.

- Feiringen av 17. mai uten musikken vår er som risengrynsgrøt uten kanel og sukker, så dette må vi få på plass.

- Jeg oppfordrer alle til å bidra på den ene eller andre måten, og sikre at Kabelvåg Musikkforening får inn de 180.000 kronene man trenger til 30 nye uniformer.

- Jeg har selv satt Norgesglasset på disken og lar folk lette pengebøkene sine for all vekt i metall, og gjerne også sedler, når man er i givermodus.

- I tillegg til det indirekte bidraget med ei krone pr. solgte garnnøste i butikken min, så bidrar også Norgesglassets givere til at alle bekker små blir en stor Å, sier forretningsdrivende Lone Smevik Soleng i Kabelvåg til Lofotposten.no.

 
 
 
Lofotposten 31 januar 2012
 
 
 
TV2 Video
Vogue Video
 
Kjempeskummelt, men også veldig kjekt, sier strikkeentusiasten Lone Smevik Soleng fra Kabelvåg i Lofoten til NRK.no.

23. august kommer høstutgaven av strikkebibelen VOGUEknitting International ut i USA, Canada og Storbritannia, skriver Lofotposten. I ukene etter skal bladet ut i salg verden over – også i Norge. Under tittelen «In the mood for romance» har den sølvrevkledde modellen på coveret på seg vantene som Lone har strikket.

– Helt surrealistisk. Jeg hadde et håp om et lite bilde, men ikke hele forsida, forteller den spente og stolte designeren til NRK.

Fikk mail fra Vogue

Lone Soleng (Foto: Kirsti Falch-Nilsen/NRK)

Her er vantene som amerikanerne i Vogue har falt for.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen/NRK
Lofot-kvinnen Lone Soleng kapret forsiden av Vogue (Foto: Skjermdump VOGUEknitting/Kirsti Falch-Nilsen/NRK)

Slik ser høstutgaven av VOGUEknitting ut.

Foto: Skjermdump VOGUEknitting/Kirsti Falch-Nilsen/NRK
Verdens største og mest anerkjente moteblad sendte en mail til Lofot-kvinnen i vår, hvor de hadde kopiert et bilde av et par vanter som hun hadde designet og solgte i nettbutikken sin. De ville kjøpe rettighetene til mønstret og at hun skulle strikke vantene i kashmirgarn og sende dem til Vogue.

Trodde det var en spøk

Soleng gikk ut i fra at det var venninnene som hadde rødvinskveld og drev ap med henne, og svarte dermed ikke på mailen. Men så kom det en ny mail uka etter, og etter å ha sjekket opp litt, skjønte hun at det ikke var en spøk.

Da hun fikk pakken med det eksklusive kashmirgarnet i grått og offwhite ble hun litt smånervøs.

– Jeg lurte på jeg måtte ta inn på et sterilt hotellrom for å strikke vantene. Men jeg satte meg ned i sofaen i Ole Brumm-pysjen med hundene rundt meg mens jeg strikket og røyket, ler hun.
 
Mange telefoner og tilbud

Smevik Soleng driver garn- og strikkebutikk i hjembyen Kabelvåg. I tillegg driver hun nettbutikk, hvor de egendesignede vantene først ble oppdaget av trendspeiderne i Vogue. Siden har det ballet på seg.

– Det har haglet med telefoner og mail med gratulasjoner fra fjern og nær. Det har også kommet noen forretningstilbud. Men foreløpig har jeg ikke bestemt meg for om jeg skal inngå flere kontrakter, sier hun.

Akkurat nå er hun mer opptatt av utvidelsen av butikken sin enn den eksklusive Vogue-kontrakten.